Tuesday, October 22, 2013

KEM SUKAN 1MURID 1SUKAN


Pada 12 Oktober 2013 Kem Sukan 1murid 1 sukan telah diadakan, Cikgu Mohd Fizari telah dilantik untuk menjadi Penyelaras Kem 1 Murid 1 Sukan peringkat sekolah, serta dibantu oleh Cikgu Mokhtar sebagai Penolong Penyelaras. Manakala Fasilitator pula terdiri daripada Cikgu Misram (Bola Sepak), Cikgu Suzana (Badminton), Cikgu Rohaida (Bola Tampar) dan Cikgu Azliza (Bola Jaring).


Sesi Pagi
Pada sesi pagi , perjalanan kem bermula seawal jam 8.00 pagi  dengan dimulakan dengan pendaftaran peserta. Peserta adalah terdiri daripada 10 orang pelajar (5 lelaki dan 5 perempuan) daripada setiap rumah sukan yang ada di sekolah ini. Ada 3 rumah sukan semuanya dengan mengambil nama rumah sukan iaitu hijau, merah dan biru. 
Pelajar telah diberikan sedikit taklimat oleh Kem Komandan berkaitan dengan perjalanan kem dan juga disiplin yang perlu dipatuhi sepanjang mengikuti kem ini. Pelajar juga diberikan fail berisi buku nota serta pensil dan pen untuk tujuan mencatat.Sesi Petang
Pengisian sesi petang lebih menarik sebab pada hari ini aktiviti sukan dijalankan. Pelajar didedahkan dengan 1 jam teori oleh 4 sukan permainan oleh fasilitator masig-masing yang telah dilantik. Setiap sukan dan permainan telah diberikan 4 stesyen yang berbeza. Pada stesyen berkenaan, fasilitator perlu melakukan aktiviti ringkas sukan masing-masing selama 20 minit untuk setiap kumpulan yang terdiri daripada 10 orang peserta kem.

 Pelaksanaan kem Sukan Sekolah 1 Murid 1 Sukan ini adalah sangat berjaya jika dinilai pada pengaruhnya kepada peserta. Kami melihat peserta semakin menunjukkan minat untuk cuba bersukan, terutamanya sukan yang asing bagi mereka sebelum ini. Bagi saya, biar lah minat mereka bermula dengan keseronokan yang dirasai ketika kem. Sekiranya didapati berbakat dan minat yang menebal, maka boleh lah diasah lagi bakat mereka ke tahap yang lebih baik.


No comments:

Post a Comment